Startsida 
 Klubbinfo 
 Arrangemang 
 Långcupen 
 Resultat 
 SGP 
 Kalender 
 Statistik 
 Meddelanden 
 Roller i klubben 
 Friidrottsnyheter 
 Månadens profil 
 Referat 
 Träning 
 Träning & Mat 
 Bildarkiv 
 Klubberbjudanden 
 Medlemssidor 

Håll dig uppdaterad med vårt RSS-flöde

Månadens profil - juli

4/7 - Skribentkommittén - Magnus  


Han bytte tennisracket mot löparskor - och tur var väl det. Möt Peter Rosén, juli månads profil.

- Peter, är det han som är glad som en speleman?

Väntan har varit lång. Alltför lång. Men nu är personportättens flaggskepp tillbaka - Månadens profil. Denna gång har lotten fallit på 2007 års vinnare av Studentjakten, mannen som aldrig verkar upphöra att sänka sin pers och som härförleden stod som segrare i landstingsmästerskapen i terränglöpning - Peter Rosén
Nå, Peter. Du är ju ganska ny i klubben (sedan i höstas om jag inte missminner mig), hur länge har du hållit på med löpning?

- Löpning "runs in the family", min pappa höll på med löpning. Började tävla sent, första tävling gjorde jag 2000 (halvmara). Sedan från 2001 har jag sprungit Stockholm Marathon, men aldrig tränat direkt för det. Startade att träna mer systematiskt efter Stockholm Marathon förra året.

Har du ett förflutet inom någon annan idrott?

- Spelade tennis och fotboll i klubbar i Märsta när jag växte upp. Tennis var väl "min" sport ganska länge.

Vi får väl säga att det var tur att du gjorde löpningen till din sport i stället för tennisen. När jag tittar på resultatlistor från det senast året kan jag inte låta bli att bli lite imponerad: Midnattsloppet 07 - 44:13, Hässelbyloppet 07 - 40:13, Premiärmilen 08 - 37:35 Och Sverigeloppet 08 antyder en miltid på runt 36:50. En rätt bra utvecklingskurva, måste man säga. Är det dina regelbundna långpass kl 7 på söndagsmorgnarna som är knepet eller har du haft något annat hemligt vapen för att kunna utvecklas i en sådan hastighet?

- Haha, det är egentligen en kompis/ granne som är så morgonpigg. Det är lite av en gimmick också, att hinna tillbaka från ett tvåmilspass innan solen går upp och familjen vaknar. Tror mina förbättringar beror på många saker, men om jag lyfter fram tre så är det 1) Att jag bestämde mig för att satsa förra sommaren. Jag är något av en Mr. 100 procent. Och väldigt målinriktad och envis. Ganska positivt lagd också, tror nog att allt är möjligt att uppnå egentligen, med rätt strategi.
2) Att jag haft möjligheten att lägga ned tiden, att det funkat med jobb och familj. Oftast har jag t.ex. både varit med på tisdags- och torsdagsträningen med klubben. Inte så lätt alltid för familjen, glad och tacksam att det gått hittills.
3) Denna galna, fantastiska klubb! Coach LN:s vägledning, alla urtrevliga klubbkamrater och den oresonliga sparringen på träningarna. En annan sak som jag kommit underfund med är att jag älskar att tävla. Men jag är själv häpen över mina förbättringar. Ganska overkligt egentligen.

Vilken är den roligaste respektive värsta tävling du sprungit?

- Roligaste måste vara Stockholm Marathon i år. Annica K berättade att hon tyckte jag såg gladast ut av alla, sken som en sol, efter målgång. En annan rolig tävling var Amsterdam Marathon förra året. Jag visste inte vilken kapacitet jag hade, hoppades på 3:30, och sprang till min förvåning på 3:10, negativ splitt dessutom. Det var en härlig känsla! Kul att vinna Studentjakten, min första vinst! Sedan dess har jag faktiskt vunnit några tävlingar. Är Landstingsmästare i terräng och på 800m, minsann.
Kan inte säga att jag har något dåligt minne från någon tävling...

Vi får väl hoppas att du slipper dåliga tävlingsminnen även fortsättningsvis. Vad är du mest stolt över (behöver inte vara löpningsrelaterat)?

- Mest stolt är jag över mina barn så klart! Ett klyschigt svar, men så är det ju.

Vad har du för löparvision och vilket är det största målet?

- Målet är väl att försöka förbättra mig hela tiden. Har inget slutmål. Just nu skulle jag vara ganska kaxig om jag sprang under 35 min på milen, och under 2:50 på maran. Det är väl de tidsmål som jag har i skallen, men det är nog mer realistiskt att jag kommer dit nästa år än i år, om jag får hålla mig skadefri. Tävlingar jag ser fram emot framöver är Midnattsloppet, BAMM, Stockholm Halvmarathon, Lidingöloppet , Hässelbyloppet och Frankfurt Marathon.

Men annars letar jag nog efter en riktig utmaning på sikt. Kommer säkert att testa på ultralopp, kanske börjar med Sörmland Ultra. Swiss Alpine vore häftigt. Funderar också på triathlon. En ”järnmannen” vore nåt, men då måste jag först bli bättre på att crawla.
På kort sikt känns det lockande att satsa mer på banlopp och att försöka få upp farten. 3000m hinder skulle vara kul, som en galen utmaning.

Det låter som att du kommer ha fullt uppde närmaste åren :). Nu en helt annan fråga: Vad har du för startsida på internet?

- Det är jobbets intranetsida, inte självvalt, i så fall kanske det varit www.marathon.se.

Aha! Det leder mig in på nästa fråga: Du jobbar ju på SL, men med vad?

- Trafikupphandlingar och uppföljning av våra trafikavtal. SL kör ju inte trafiken själv, utan köper den tjänsten från trafikentreprenörer. Mitt expertområde är utbildning och certifieringar. Har gått Samhällsplanerarlinjen vid Stockholms universitet, med inriktning mot stadsplanering och kulturgeografi.

Nu en fråga från Micke Johansson: Vad har du för relation till Lisa Blommé?

- Ha, bra fråga! Alltså, utöver det faktum att Lisa är en fantastisk löpare, kunnig på det mesta som har med träning att göra, så är hon extremt cool och trevlig! Härom da’n hängde jag på ett av hennes träningspass, och det gick undan kan jag säga. Jag blev manglad. Men det var inspirerande och kul. Får en del tips av henne om träning. När Lisa och Ida Nilsson var i Boulder, Colorado, i början av året kunde jag återgällda lite grann, eftersom jag har en maratonspringande svåger som bor där.

Har du någon löparförebild (förutom Blommé)?

- Lisa är en inspirationskälla. När jag var liten var idolen Anders Gärderud. Jag var på DN-galan de där åren i mitten av 1970-talet när han slog världsrekord på 3000m hinder, det var magiskt, även för en 8-9-åring. Annars tycker jag att Paula Radcliffe är en stor personlighet. Spännande också att följa det nya amerikanska stjärnskottet Ryan Hall. Har ingen större koll på Kenyanerna och Etiopierna måste jag erkänna.

Ja, Radcliffe är vekligen bra. Jag väntar mig att få se dig i långstrumpor på tävlingarna framöver. Dagen efter en väl genomförd tävlig och du ska unna dig total träningsvila och ledighet, vad gör du då?

- Aj, träningsvila har jag svårt för, försöker undvika det. Jag går väl runt med ett självgott smil på läpparna, skickar nåt uppblåst mejl till Micke Johansson om att han inte lyckades slå mig den här gången heller… Ligger på soffan å softar, kanske lyckas få en massage av Karin eller av mina hårt drillade barn. Ett annat stort intresse är obskyr indiepop-rock, så jag kanske lyssnar på musik eller plockar fram gitarren. Det fanns en tid när det var 100 procent musik som gällde för mig. Men löpning är ju också rock n’ roll, eller hur?
* * * Faktaruta * * *

Namn: Peter Rosén
Ålder: 42
Bor: Norra Ängby, Bromma
Familj: Yes, Karin + barn
Roll i klubben: Löpare
Vilopuls: Har löjligt dålig koll på det, tror det är runt 46 slag/min
Personliga rekord: På halvmara 1:20:30. Mara 2:57:24.


Uppvärmningsfrågor

Friidrott eller fotboll? Gillar sport i största allmänhet, mest löpning och fotboll.
Korta tights eller löparshorts? Enkelt. Tights på träning, shorts på tävling.
Vatten eller sportdryck? Mest vatten
Under- eller överdel (på skorpor, såklart)? Under- eller överdel (på skorpor, såklart)?
Thai-mat eller sushi? Gillar asiatisk mat! Thai om jag måste välja
Bromma eller Stora skuggan? Ännu en svår fråga! Bromma, det är ju stort.
Kväll eller morgon? ? Egentligen kvällsmänniska, som blivit mer morgonpigg med åren, precis som pensionärer brukar bli.

Ur fotoarkivet

Peter - gladast på maran


I spurtstrid mot en elvaåring på Sommarspelen 2008


Ibland åker gitarren fram


Stark i backarna på Terräng-SM 2008Några röster om Peter:
Micke Johansson:

Peter är en förebild och kamrat i samma person. Alltid glad, trevlig och extremt träningsvillig. Vi har lyckats inspirera varandra till att alltid prestera och jag är glad att kunna hänga med i hans tempo. Inte så konstigt att han (nästan) alltid springer lite fortare än mig på tävlingarna. Skulle inte bli förvånad om han är en av dem som sprungit flest tävlingar under 2008. Han är otroligt förberedd inför varje tävling och har studerat allt från väder, vind till topografi - kanske är något för andra att ta efter? Men, han kanske skulle behöva bli lite mer ödmjuk och skryta lite mindre? haha...


ALF:

Jag kände Peter redan på Melmac och han var snabb som tusan. Vi brukade jaga katter tillsammans. Sedan hamnade jag hos Tanners och Peter i Bromma, så vi tappade liksom kontakten. Lycka till, Peter!

Ja, verkligen! Löpning rockar fett, som det heter. Du stod ju som segrare efter 2007 års Studentjakt. Har du någon speciell strategi för att försvara din titel?

- Det blir väl att hala fram plånboken och be Cédric om ännu en bra seedingstid. Förra året fick jag åka hela vägen till Japan för att leta upp en speciell lättviktssko. Är rädd för att det varken blir lättare eller billigare i år…

Haha, ja ändamålen helgar ju medlen när det handlar om ett så prestigefyllt evenemang som Studenjakten. Du och Micke Johansson ska ja tampas mot Fredrik "the Saw"  och Rickard F. i BAMM i augusti. Hur har ni lagt upp träningen för att knäcka dom?

- Mycket psykningar och ”trash-talk”. Tanken är att få dem att ge upp på förhand. Sedan tränar vi hårt med långpass i terräng, lite backträning och Xtreme Running i Ursvik. Varken Micke eller jag har fjällvandrat eller är särskilt bra på orientering, men vi räknar kallt med att vi ser kontrollerna på kalfjället med kikare. Om det sedan skulle vara dimma är vi illa ute, men det ordnar sig, med en positiv inställning går allt.

Plan A är alltså att vinna på walk over. Sist men inte minst, Månadens profil funkar ju som en stafett, så därför: vem skulle du vilja se som nästa Månadens profil?

- Ja, det måste ju bli en tjej. Vi har många grymt duktiga tjejer i klubben. Många som gjort fina framsteg på sistone. Jättesvårt att välja ut en… men lite fegt också om jag skulle avstå. Funderar på Matilda, Eva-Lotta, Pia, Sandra, förra årets komet Annika, Christin, Annica F, ja, det går att rabbla upp många. Men vid närmare eftertanke måste det bli - Helena! Hennes tjänster har jag ännu inte använt mig av, men jag förstår att hennes magiska händer uträttar storverk för att hålla oss i klubben i löpbart skick. Hon kanske kan förmedla några bra tips om hur man håller sig skadefri?


*********************************************************************


Intervjuade och HTML:ade gjorde: Magnus


Kommentera artikeln:
Ditt namn *
Kommentar *
Skriv "trehundratvå" i siffror *


Tidigare Månadens profil
2012-05-24 - "Ska man dö eller ska man klara sig?"
2011-12-31 - Månadens profil – januari
2011-11-05 - Månadens profil - november 2011
2011-04-03 - Månadens profil - april 2011
2011-03-15 - Månadens profil - mars
2010-11-01 - Månadens profil – november
2010-10-03 - Månadens profil - oktober
2008-12-20 - Månadens profil - december
2008-07-04 - Månadens profil - juli
2007-07-15 - Månadens profil - Juli
2007-04-09 - Månadens Profil - April 2007
2007-02-04 - Månadens Profil - Februari
2006-12-01 - Månadens profil - December
2006-11-08 - Månadens profil - November
2006-09-29 - Månadens profil - oktober 2006
2006-09-01 - Månadens profil - september
2006-08-01 - Månadens profil - augusti
2006-07-01 - Månadens profil - juli
2006-06-01 - Månadens profil - Juni
2006-05-01 - Månadens profil - Maj
2006-04-01 - Månadens profil - april
2006-02-16 - Månadens profil - mars
2006-02-01 - Månadens Profil - februari 2006
2005-12-31 - Månadens profil - januari 2006
2005-12-01 - Månadens Profil - december 2005

Sidor | 1 |


©Copyright FK Studenterna. Utvecklat av Cédric Schwartzler, Triciclo AB.
För synpunkter och tekniska fel, kontakta